Zilveren staven

Zilveren staven

Wilt u investeren in zilveren baren of zilveren staven? Goudwisselkantoor levert zilverstaven in verschillende gewichten. Kilo staven voor de beleggers en spaarders en kleine baartjes om bijvoorbeeld te schenken. Zilver koopt u bij Goudwisselkantoor.

De geschiedenis van zilver : “Het poor mans gold”.

Zilver was als edelmetaal als eerst bij de mensen bekend.Het werd hier en daar in verbazende hoeveelheden verbruikt. De oude plaatsen waar men zilver dolf waren dezelfde als die waar men goud vond, alleen was zilver meer in trek. Zilver wordt al sinds het begin van onze jaartelling gebruikt voor versiersels en betaalmiddelen.

Zilver was bij de Eyptenaren van 4000 v. Chr.al bekend. De Egyptenaren hadden zilvermijnen in Nubië en Ethiopië, de Atheners in Attica en Epirus waaraan de Atheners rond de zesde eeuw v. Chr. hun politieke betekenis te danken hebben.

De rijkdom van de Feniciërs, het overoude volk aan de kusten der Middellandse Zee, stamde uit de Iberische zilverhandel. De Carthager veldheer Hannibal haalde daar genoeg weg om oorlog te kunnen voeren tegen de Romeinen, waarvoor zilver werd gewonnen in Klein Azië, Cyprus, en mogelijk ook in Afrika.

De oude Griekse dichter Homerus vermeldt het zilver geregeld en noemt Chablis als land van oorsprong. Alexander de Grote haalde dagelijks 28 kg zilver uit de Zee van Prasias. De oude Germanen bezaten daarentegen weinig zilver. Maar een enkele zilvermijn in Duitsland is in die tijd bekend, bij Wiesbaden of Ems. Later werd er behoorlijk veel zilver gevonden in de Elzas, in het Silbertal. De zilverertsen uit Saksen werden in de 10de eeuw ontdekt. Het meeste zilver dat in de middeleeuwen in omloop was stamde uit de Harz, tevens het Ertsgebergte en Tirol. De bekende bankiers Fuggers uit Augsburg in de 15de en 16de eeuw hadden hun rijkdom te danken aan zilverrijke ertsen uit de mijnen van Schwarz en Brixlegge.

In de middeleeuwen leverde Oostenrijk een grote hoeveelheid zilver uit de mijnen van Schemnitz en Kremnitz, die mogelijk al door de Romeinen ontgonnen waren. In de 16de eeuw kreeg men een aanzienlijke hoeveelheid zilver uit het Joachimsthal in Oostenrijk.

In Zweden waren de mijnen van Sala al in de 8steeeuw in bedrijf, het hoogtepunt valt begin 16de eeuw. Ook Noorwegen leverde zilver, in Engeland kwam er veel zilver uit looderts. Dertig jaar nadat de veroveraar Cortez doorgedrongen was tot Mexico ontstonden daar vele mijnen en deze leverden veel zilver. In 1522 kwam het eerste zilver uit Mexico in Europa. Ook Peru met de rijke mijnen van Cerro de Potos leverde veel zilver en goud. In onze contreien staat Piet Hein bekend als veroveraar van één van de spaanse zilvervloten.

Later leverde Californië en Australië enorm veel op. Door het vinden van zilver in de V.S. werden alle vroegere vondsten spoedig overtroffen. In Ontario (Canada) werd het in grote klompen gevonden, die als eieren te rapen waren. Een groot feest!

Van stof zilver naar staafzilver

Op sommige plaatsen op de wereld wordt en werd zilver in de grond gevonden. Er worden dan meestal mijnen gemaakt. Diep in de grond hakken mijnwerkers het zilver erts gesteente los. De brokken steen worden fijngemalen tot alles gruis is. Daarna worden de kleine stukjes edelmetaal uit het gruis gehaald.
Niet alleen in mijnen wordt goud en zilver gevonden. Op de boden van sommige rivieren ligt ook goud en zilver. Als de rivier hard stroomt, schuurt het water steeds een klein beetje van de grond of rotsen af. De kleine stukjes edelmetaalerts kunnen zo uit het slib gefilterd worden.

De geschiedenis van zilver : “Verwerkingsproces in de fabriek”

In de smelterij wordt het gruis of erts heel warm gemaakt. Dat gebeurt in grote ovens. Als zilver warm gemaakt wordt, wordt het zacht. Zelfs zo zacht dat het vloeibaar wordt. Zilver smelt bij 1.200 graden Celcius. Het vloeibare zilver loopt uit de oven en komt in een goot terecht. Door de goot komt het vloeibare zilver in vormen. Als het zilver daar weer koud wordt, wordt het hard. De stukken zilver kunnen dan uit de vormen getild worden. Een stuk zilver ziet er dan net uit als een plat brood. Zo’n zilveren brood noemen we een lingot of een baar. De productie van edelmetalen is vergelijkbaar.

Welke zilveren baren zijn bij Goudwisselkantoor verkrijgbaar

In zilver zijn er verschillende gewichten: 1 gram ; 2,5 gram; 5 gram, 7,5 gram, 10 gram; 25 gram; 50 gram; 75 gram; 100 gram; 125 gram; 250 gram; 0,5 kg; 0,75 kg; 1,0 kg.

Edelmetalen worden vaak verhandeld per Troy ounce, ongeveer 31,103 gram. Een standaardmaat goudbaar weegt 400 troy ounce, dus ongeveer 12,44 kg. De meeste zilverbaren in Nederland worden geproduceerd in grammen.

Wereldwijde vraag naar zilver

Zilver heeft talloze toepassingen in de kunst, wetenschap, industrie en daarbuiten.. Zonnepanelen, (analoge) fotografie, RFID-tags, computeronderdelen, waterzuivering, antibiotica, allerlei soorten van batterijen en accu’s om er een aantal te noemen.

Zilver is van alle metalen de beste geleider van warmte en elektriciteit. Zilver is daarom zeer geschikt voor elektronica. Voor geen enkel metaal worden zoveel octrooien aangevraagd als voor zilver. Sommige beleggers verwachten dat de vraag naar sommige producten (zoals zonnepanelen en RFID-tags) de komende jaren dusdanig toeneemt, dat een belegging in zilver tot zeer hoge rendementen zal leiden.

Met de unieke eigenschappen van zilver zoals sterkte, buigzaamheid en taaiheid, de elektrische en thermische geleidbaarheid, de gevoeligheid en hoge reflectie van licht en het vermogen om extreme temperaturen verdragen, is zilver een element waarvoor geen goed alternatief beschikbaar is. De vraag naar zilver is de laatste 15 jaar structureel groter dan het aanbod. In een gemiddeld jaar wordt er ongeveer 900 miljoen ounce zilver geconsumeerd, terwijl er circa 700 miljoen ounce uit de zilvermijnen wordt gehaald (bron: The Silver Institute).

Zilver: een uniek beleggingsproduct!

De verwachting is dan ook dat in de nabije toekomst schaarste de zilverprijs heel sterk zal beïnvloeden. Tekorten zullen de prijs opdrijven. Een uniek beleggingsproduct dat tot hoge rendementen kan leiden.

Zilver baren bieden de mogelijkheid om fiat geld, uw papieren vertrouwensgeld, om te zetten in hard geld tijdens onstabiele financiële- en economische markten. Net zoals tijdens vroegere financiële- en economisch mindere tijden is de vlucht naar fysiek zilver en goud op dit moment zeer groot.

Zilver en Belastingen

Wanneer u als particulier zilver wenst aan te kopen als belegging, dient u rekening te houden met het feit dat zilver en ook platina, in tegenstelling tot goud, door de Belastingsdienst wordt gezien als industriële grondstof. Goud is een monetair edelmetaal, daarentegen zilver en platina zijn industriële edelmetalen.

Gevolg hiervan is dat zilver door de overheid wordt belast met 21 procent btw. Dit maakt het aankopen van zilver voor particulieren aanzienlijk minder interessant aangezien u dus meer dan 21 procent boven de marktwaarde aankoopt. Voor bedrijven is het beleggen in zilver interessanter omdat deze de btw terug kunnen vorderen.

Zilveren munten en zilveren munt-baren, zoals de Cook Islands Bounty uit Australië, worden niet belast met 21 procent btw. Zilveren munten en muntbaren vallen namelijk onder de margeregeling. Het voordeel voor particulieren is dat in plaats van 21 procent over het volledige bedrag, slechts een gering bedrag aan btw wordt geheven. Er wordt namelijk slechts btw geheven over de marge, het verschil tussen inkoop en verkoop.

De London Bullion Market Association

Alle baren van Het Goudwisselkantoor zijn gegoten of geslagen in tenminste 99.99% puur Van Het Goudwisselkantoor koopt u dus edelmetaal in de hoogste kwaliteit en zuiverheid. De baren zijn uitsluitend afkomstig van leveranciers erkend door de London Bullion Market Association. (LBMA) Deze staven zijn wereldwijd verhandelbaar en dragen de Good Delivery status. De Good Delivery status is een keurmerk waarmee strikte eisen wordt gesteld aan de productie en zuiverheid van de edelmetaalstaven. Edelmetaal kopen in de vorm van baren of staven is mogelijk in diverse volumes. Bij alle LBMA-gecertificeerde baren is een stempel zichtbaar op de baar. Hierbij heeft elk gecertificeerd merk een eigen stempel. Tevens is het zilvergehalte vermeld op de zilverstaaf.

Is mijn spaargeld nog wel veilig?

Bekijk hier de ervaring van familie Hofstee met het kopen van edelmetalen bij Goudwisselkantoor

Lees het verhaal

Zilveren staven