Gouden staven

Gouden staven

In- en verkoop van goudstaven

Interesse in het kopen van gouden baren of goudstaven? Goudwisselkantoor heeft al meer dan 25 jaar ervaring in het kopen en verkopen van goud. Gouden baren of staven worden verhandeld als belegging of om vermogen zeker te stellen. Onze taxateurs willen graag uw eventuele vragen beantwoorden in een vrijblijvend gesprek.

Hoe wordt goud gewonnen?

Op sommige plaatsen op de wereld wordt goud in de grond gevonden. Tussen dikke lagen steen liggen heel dunne laagjes steen waar goud doorheen zit. Omdat het goud diep in de grond zit, worden er gangen gegraven; een mijn gemaakt. Diep in de grond hakken mijnwerkers het goudgesteente los. De brokken steen worden fijngemalen tot alles gruis is. Daarna worden de kleine stukjes goud uit het gruis gezocht. Niet alleen in mijnen wordt goud gevonden. Op de boden van sommige rivieren ligt ook goud. Als de rivier hard stroomt, schuurt het water steeds een klein beetje van de grond of rotsen af. De kleine stukjes goud kunnen zo uit het slib gezocht worden.

Hoe wordt een goudstaaf gemaakt?

Verwerkingsproces in de fabriek

In de smelterij wordt het gruis goud heel warm gemaakt. Dat gebeurt in grote ovens. Als goud warm gemaakt wordt, wordt het zacht. Zelfs zo zacht dat het vloeibaar wordt. Goud smelt bij 1062 graden Celcius. Het vloeibare goud loopt uit de oven en komt in een goot terecht. Door de goot komt het vloeibare goud in vormen. Als het goud daar weer koud wordt, wordt het hard. De stukken goud kunnen dan uit de vormen getild worden. Een stuk goud ziet er dan net uit als een plat brood. Zo’n gouden brood noemen we een lingot of een baar.

Lingot | Goudstaven en goudbaren

Een lingot of ingot is een halffabricaat, een standaard hoeveelheid (edel)metaal, gegoten in een standaard vorm zoals een staaf of een blok, om verder verwerkt te worden. Als men over goud spreekt, bedoelt men met een lingot een staaf van 1 kg 99,99% zuiver goud. Een ander woord is baar. Dit is een reep(je) of staaf goud, zilver of platina. Banken maken veel gebruik van baren om te beleggen, en als tegenwaarde van hun kapitaal, omdat edelmetalen meer waardevast zijn en in fysieke vorm duurzaam bewaard kunnen worden in kluizen.

Welke goudstaven zijn bij Goudwisselkantoor verkrijgbaar

In goud en zilver zijn er verschillende gewichten: 1 gram ; 2,5 gram; 5 gram, 7,5 gram, 10 gram; 25 gram; 50 gram; 75 gram; 100 gram; 125 gram; 250 gram; 0,5 kg; 0,75 kg; 1,0 kg

Edelmetalen worden verhandeld per troy ounce, ongeveer 31,103 gram. Een standaardmaat goudstaaf weegt 400 troy ounce, dus ongeveer 12,44 kg.

Waar wordt goud gevonden?

Jaarlijks wordt er ruim 1½ miljoen kilo goud gevonden. Dat lijkt erg veel, maar goud is heel zwaar. Die 1½ miljoen kilo goud kun je bijvoorbeeld opbergen in een grote schuur van ongeveer vijf meter breed, acht meter lang en bijna twee meter hoog. Dat goud levert een grote hoeveelheid geld op. Voor 1 ounce (Engelse maat = 31,1 gram) moest men in januari 1980 meer dan 700 euro betalen. Inmiddels zijn bedragen van 1000 Euro voor 31,1 gram al niet meer vreemd. Het meeste goud wordt gevonden in Zuid-Afrika (50% van al het goud dat gevonden wordt). Dan komt Rusland (21%), Canada(8%), de Verenigde Staten (5%) en Australië (2%). In Nederland en België wordt geen goud gevonden.

Waarom Goudstaven kopen?

Vanaf 1 gram tot 12.5 kg!

Goudbaren bieden de mogelijkheid om fiat geld, uw papieren vertrouwensgeld, om te zetten in hard geld tijdens onstabiele financiële- en economische markten. Net zoals tijdens vroegere financiële- en economisch mindere tijden is de vlucht naar fysiek goud op dit moment zeer groot.

Belastingvoordeel met goudstaven

Goud wordt gezien als monetair edelmetaal en is daarom vrijgesteld van btw. Zilver en platina worden gezien als industrieel edelmetaal. Over de zilveren en platina baren moet wel btw worden betaald. Voor munten gelden weer andere regels.

De London Bullion Market Association

Alle goudstaven van Het Goudwisselkantoor zijn gegoten of geslagen in tenminste 99.99% puur goud. Van Het Goudwisselkantoor koopt u dus goud in de hoogste kwaliteit en zuiverheid. De goudbaren zijn uitsluitend afkomstig van leveranciers erkend door de London Bullion Market Association. Deze goudstaven zijn wereldwijd verhandelbaar en dragen de Good Delivery status.

De Good Delivery status is een keurmerk waarmee strikte eisen wordt gesteld aan de productie en zuiverheid van de goudstaven. Deze goudstaven worden aangemerkt als beleggingsgoud en zijn vrijgesteld van BTW. Goud kopen in de vorm van baren of staven is mogelijk in diverse volumes.

Bij alle LBMA-gecertificeerde baren is een stempel zichtbaar op de baar. Hierbij heeft elk gecertificeerd merk een eigen stempel. Tevens is het goudgehalte vermeld op de goudstaven.

Is mijn spaargeld nog wel veilig?

Bekijk hier de ervaring van familie Hofstee met het kopen van edelmetalen bij Goudwisselkantoor

Lees het verhaal

Gouden staven