Gratis taxatie of meer informatie?

0800 26 41 7

Platina

Platina als edelmetaal naast goud en zilver

Platina sieraden, munten of baren verkopen? Goudwisselkantoor koopt naast goud en zilver ook platina in als edelmetaal. Platina juwelen zoals trouwringen, oorbellen, collier of broches. Ook juwelen van platina met edelstenen kunnen meerwaarde bezitten. Heeft u juwelen uit een erfenis verkregen, zijn ze kapot of liggen ze zomaar in de kast? Bij Goudwisselkantoor kunt u platina juwelen aanbieden voor verkoop.

Platina wordt naast juwelen ook gebruikt als grondstof voor munten en baren. Platina munten worden geslagen in Troy Ounces. Deze munten worden vaak aangekocht en verkocht door beleggers. De meest bekende munten zijn Maple Leafs, Amercan Eagles of Australian Koala. Platina baren of staven worden aangeboden in verschillende gewichten.

Platina is een zeer bijzonder edelmetaal. Naast sieraden, munten of baren wordt platina ook in industriële producten verwerkt. Dit van nature witte edelmetaal wordt gezien als het zuiverste, meest duurzame  en meest zeldzame edelmetaal ter wereld.

Voor sieraden wordt Platina steeds populairder en wordt dan altijd gebruikt in de zuivere legering van 95 %.

Platina zeldzaam en schaars

Platina is uitermate sterk en heeft een hoog soortelijk gewicht. Een kleine hoeveelheid heeft daarom ook een grote waarde.
Platina is erg zeldzaam en komt in zeer beperkte hoeveelheden voor in de natuur. Dit edelmetaal wordt voornamelijk gedolven in Afrika, Colombia, Noord Amerika en Rusland.

  • Platina is zeldzamer dan goud. De jaarlijkse aanvoer van platina is zowat 130.000 kg, amper 6% van de totale wereldproductie aan goud uit goudmijnen.
  • Ongeveer 10 ton moet opgegraven en bewerkt worden om enkele grammen platina over te houden.
  • Al het platina ooit ter wereld geproduceerd kan in een kamer van 25 m².
  • 70 % van dit edelmetaal wordt nog gebruikt in de industrie.

Sommigen denken dat goud het duurste van de edelmetalen is. Toch moet goud het nog afleggen tegen platina. Het is dan ook niet te verwonderen dat platina vooral gebruikt wordt bij de creatie van exclusieve juwelen en sieraden.
Het heeft een extreme dichtheid, en is veel zwaarder dan zilver en goud. Het heeft een opmerkelijk hoge vorm van duurzaamheid en verslijt in veel mindere mate dan andere materialen.
Platina wordt niet toevallig als het kostbaarste van alle edelmetalen beschouwd. Dit wordt gekozen wanneer alleen het allerbeste goed genoeg is. Omdat het zeldzamer is dan goud, erg sterk en lang houdbaar is, kiezen juweliers steeds vaker voor platina in hun zoektocht naar exclusieve creaties.

Doorgaans wordt het gemengd met andere metalen, bekend als de metalen van de Platina Group Metals, bekend als de metalen van de platinagroep. Het gaat om indium, palladium, ruthenium, rodium en osmium.

Toepassingen voor platina

Doordat platina een aantal unieke eigenschappen heeft, niet reageert op invloeden van buitenaf en chemisch erg stabiel is, kent het metaal vele (industriële) toepassingen: Platina legeringen worden gebruikt in onder andere pacemakers en verschillenden andere chirurgische/medische gereedschappen en apparaten. Daarnaast zijn er nog vele industriële toepassingen. De eigenschappen van platina zijn dus bijzonder te noemen. Het kan bijvoorbeeld niet oxideren, daarbij vergaat het vrijwel niet. Omdat zuiver platina niet dof wordt is het zeer geschikt om exclusieve sieraden van te vervaardigen. Combinaties met edelstenen zijn uitzonderlijk mooi. We zien wereldwijd een trend ontstaan om platina te gebruiken voor exclusieve huwelijkssieraden.

Het platina keurmerk

Op grond van de waarborgwet artikel 1 is er slechts één gehalte dat wordt geaccepteerd als platina. Dit is gehalte is ‘950 duizendste’. Dit houd in dat het platina minimaal 95% van puur platina moet zijn. Deze waarborgwet is vastgelegd op 24 december 1997. Platina wordt aangeduid met PT of PT 950.

Platina verkopen bij Goudwisselkantoor

Bent u in het bezit van platina en wilt u dit graag verkopen? Dan bent u bij Goudwisselkantoor aan het juiste adres. Platina is een bijzonder edelmetaal waarin wij dan ook erg geïnteresseerd zijn. Wij zijn via Goudwisselkantoor al jarenlang actief in het kopen en verkopen van platina. U kunt bij ons terecht om uw platina vrijblijvend te laten taxeren en dan beslissen of het interessant voor u is om het te verkopen. In de meeste gevallen, zeker als het een restant van een industriële toepassing is, wordt platina gekocht op basis van een smeltrapport. Door een smeltrapport wordt het risico uitgesloten dat het edelmetaal niet de juiste gehalte heeft.
Een smeltrapport is niet noodzakelijk voor de verkoop van internationaal bekende munten of baartjes Platina.

Investeren in fysiek platina

Bij het Goudwisselkantoor kunt u terecht voor alles wat met platina te maken heeft. U kunt bij ons terecht voor uw platina in– en verkoop.
De platina munten die wij te koop aanbieden voor investeerders zijn munten met de hoogste puurheid en afkomstig van bekende en erkende fabrikanten. De platinabaren die we aanbieden hebben zonder uitzondering een LPPM Good Delivery status, wat inhoudt dat de platinabaren van geaccrediteerde producenten komen. Ze bestaan zodoende uit minstens 99,90% puur platina en zijn internationaal geaccepteerd.

Waarom uw platina verkopen bij Goudwisselkantoor?
  • Gratis taxatie en zonder afspraak welkom
  • Privacy & veiligheid zijn gewaarborgd
  • Contante betaling of indien gewenst per bank
  • Ruim 30 jaar ervaring in goud, zilver en munten
  • Meer dan 80 locaties in België en Nederland